Uklanjanje DPF / FAP filtera

DPF ili eng: diesel particulate filter često pod nazivom FAP fra: filtre à particules je najprostije rečeno filter čestica čađi i nalazi se u sastavu izduvnog sistema dizel automobila. Svrha mu je da smanji emisiju štetnih izduvnih gasova tako što čestice čađi zadržava u sebi kada se automobil vozi na kratkim relacijama, da bi te čestice kada se za to stvore uslovi sagorevao na daleko većoj temperaturi. Sve se to događa potpuno automatizovano i bez potrebe da vozač bilo šta radi. Taj proces sagorevanja čestica čađi naziva se regeneracija, i ona se odvija praktično stalno kada postoje uslovi za to. Odnosno kada je način vožnje takav da se stvara dovoljna temperatura za sagorevanje čestica čađi. Međutim ako se automobil vozi pretežno na kratkim relacijama i malim brzinama čestice se gomilaju u DPF filteru. Kada količina prikupljenih čestica čestica pređe određeni nivo sistem tzv. aktivnom regeneracijom pokušava da sagori nagomilane čestice tako što ubrizgava dodatne količine goriva. I za ovu regeneraciju su neophodni određeni uslovi a ako se oni ne stvore ili kratko traju nagomilavanje čestica se nastavlja sve do trenutka kada vam na instrument tabli ispiše grešku da je DPF previše zapušen. Zajedno sa ispisvanjem greške ide i nagli gubitak snage (tzv. safe ili limp mod ), automobil praktično ne može da pređe 3000 obrtaja.
Čest problem vezan DPF filter je i rast nivoa ulja. Naime ukoliko motor ima problem sa DPF filterom i ako ima jako učestale regeneracije dolazi do prolaska nafte pored karika u karter motora. Što dodatno oštećuje motor jer kvalitet ulja više nije zadovoljavajuči. Tada je neophodno da odete u servis gde je u pojedinim slučajevima moguće dijagnostikom pokrenuti prisilnu regeneraciju DPF filtera. Nekada ovo nije moguće a i ako jeste praksa je pokazala da nakon ove intervencije automobil pređe najviše 5-6 hiljada kilometara dok se ponovo ne zapuši DPF. A sama procedura se naplaćuje oko 40-60€, zavisi od servisa i modela automobila. Ako automobil vozite najčešće u kratkim gradskim vožnjama DPF će početi veoma brzo da vam pravi probleme. Preventivno nije loše povremeno provozati automobil otvorenim drumom 20-30 minuta vožnjom iznad 2000 obrtaja. Ako zapušenja nisu prevelika ovo će pomoći da se regeneracijom sagore čestice čađi. Radni vek filtera čestica je između 150 000 km i 250 000km. Ne sećam se da sam ikad video dizel motor koji ima više od 270 000km a da već nije imao problem sa dpf filterom. Ali ne retko se desi da i novi modeli sa nepunih 100 000 km imaju problem sa DPF filterom. To najčešće uzrokuje neka druga neispravnost. Ako na primer dođe do curenja vazduha na interkuleru, nedovoljan pritisak vazduha će dovesti do povećane dimnosti. A sav taj dim će se jako brzo nakupiti na DPF filteru i on postaje neupotrebljiv za par meseci.

Kako da znate da li imate DPF na vašem automobilu?

DPF imaju uglavnom svi turbo dizel motori EURO 4 standarda, što znači da mlađi turbo dizeli od 2002.-2003. uglavnom svi imaju. Prepoznaćete DPF odmah po davanju kontakta, trebalo bi da vam na instrument tabli svetli lampica slična ovoj. Pojedini modeli iz PSA grupacije imaju DPF još od 2001. godišta. Zapravo imaju FAP filter.

Kako se rešava problem DPF-a?

Postoji nekoliko načina:
  • Dijagnostikom pokrenuti prisilnu regeneraciju u servisu. Ima najkraće dejstvo. U zavisnosti od procenta začepljnja problem se vraća brzo
  • Pokušati čišće hemijskim sredstvima. Veliki broj firmi nudi ovu uslugu u širokom rasponu cena od 50 pa do 300€. Efikasnot ove metode je isto tako raznolika. U praksi problem je rešan najduže za narednih 5 000 km.
  • Zamena novim DPF-om. Trebalo bi da reši problem na duže vreme, međutim cena je od 800 do 2000€ pa se retko ko odluči za ovu soluciju.
  • * Uklanjanje DPF-a reprogramiranjem motornog računara i fizičkim uklanjanjem DPF-a sa izduvnog sistema. Trajno rešenje!

Važne napomene:

DPF ne možete tek tako da odsečete kao stari katalizator i da nastavite da vozite. Rad DPF-a kontrolišu t.z.v. senzori diferencialnog pritiska koji će onemogućiti pravilan rad motora ako uklonite DPF bez reprogramiranja računara.

* Imajte u vidu da isključenjem i izbacivanjem DPF-a vršite prepravku vašeg vozila i da time menjate fabrički deklarisane karakteristike. Naime vozilo tom intervencijom menja emisuju izduvnih gasova, gubi EURO standar koji je imalo. U ovom trenutku u Srbiji i zemljama regiona nije zakonom zabranjeno uklanjanje DPF filtera čak su se neki modeli fabrički prodavali bez DPF filtera za zemlje jugoistočne Evrope. Međutim različito se vrši kontrola izduvnih gasova i to se menja iz godine u godinu. U Srbiji je propisano da izduvni sistem mora da fizički odgovara fabričkom to jest da ne smete umesto DPF filtera da zavarite cev. I na testovima se meri dimnost kao i emisija CO2. I jedno i drugo možete zadovoljiti ako ugasite DPF. Npr. VW Passat B6 1.9TDI 77kW postoji fabrički sa i bez DPF-a. Oba će imati iste rezultate na testiranju na našim tehničkim pregledima.
Imajte u vidu da ukoliko se odlučite za metodu eliminacije DPF-a, to radite na sopstvenu odgovornost!
Safe Chip Tuning ni sada ni ubuduće ne preuzima odgovornost za to da li će vaše vozilo moći da prođe tehnički pregled iz razloga eliminacije DPF-a!
DPF danas "gasi" skoro svaka mehaničarska radionica ili auspuh servis. Namerno stavljam pod navodnike reč gasi, jer se ta usluga navodno uradi a zapravo nije tako. Po forumima na internetu odavno su se pojavili razni krekovani programi kroz koje treba samo provući originalni softver iza motornog računara i kao DPF je isključen. Te aplikacije rade po principu search and replace određene sekvence u kodu. Jako često sekvenca koju preprave bude sličana sa traženom pa se promene dešavaju tamo gde nikako nije trbalo. I ono što je najgore u 98% slučajeva ove aplikacije vaš auto pretvaraju u Golf 2 tako što obrišu deo ako ne i sve kodove grešaka. Pa nakon ovako isključenog DPF-a možete slobodno da otkačinjete sve senzore pa čak i same dizne a da motorni računar ne beleži ni jednu grešku. Možda zvuči lepo ali daleko je od toga. Kad počnu da vam se javljaju problemi u radu, svaki servis u koji odete muku će mučiti da nađe kvar. Nekad će ozbiljna odstupanja parametara biti ignorisana pa ćete napraviti veliku štetu, jer jednostavno nije bilo upozorenja. Softver u motornom računaru vam je obogaljen do te mere da više nema svoju funkciju kako treba. Vama sa tom metodom nije isključen DPF, samo su obrisane greške. Motor se i dalje bori sa problemom oko DPF-a ali nema kodove grešaka da vas o tome upozori paljenjem lampice na tabli. Kod ovako ugašenog DPF-a jako često se desi da sama funkcija regeneracije uopšte ne bude isključena. Pa se javlja plavi dim, podizanje nivoa ulja, trokiranje... Jedino se greška na instrument tabli ne javlja. Ovo možete i da testirate. Probajte da otačite, MAP, MAF senzor ili otkačite par grejača i ako se nakon toga greška na dijagnostici ne očitava biće vam jasno o čemu se radi. Pretvorili ste auto u Golf 2! Međutim DPF u većini slučajeva može da se ugasi bez brisanja kodova grešaka. To se radi takozvano switch metodom. U samom softveru postoje lokacije na kojima se bukvalno promenom 1 u 0 može isključiti funkcija DPF-a i regeneracije samo sa par ovih switc-eva 1 u 0. 001->000: particle filter regeneration enabling Naravno ove lokacije može da pronađe samo neko ko zna šta radi i za to treba znanja i iskustva. Jer fabrika nije delila ovakve informacije javno pa je nekad ozbiljan posao pronaći metodu da se DPF ispravno isključi pravilno.
Safe Chip Tuning koristi isključivo licencirani softver za ove intervencije što garantuje kvalitet usluge.

Imate dodatnih pitanja?

Obavezno unesite sve značajne podatke o vašem vozilu kao što je: Marka, model, kubikaža, godište, fabrička snaga i eventualno oznaku motora.