SCR

AdBlue – isključivanje

Šta je AdbLue?

AdBlue® je naziv koji je nemačka asocijacija proizvođača automobila registrovala kao zaštićeni naziv robne marke, odnosno rastvora koji se koristi u automobilima. Zapravo univerzalni naziv je DEF (Diesel Exhaust Fluid) ili u slobodnom prevodu, tečnost za izduvne gasove. AdBlue® rastvor je po sastavu Urea (oko 32%) i dejonizovana voda (oko 68%). Nije zapaljiv, nije otrovan ali je korozivan naročito prema aluminijumu. Iako sam naziv asocira na plavu tečnost, AdBlue® je bezbojan. AdBlue® rastvor se toči u poseban rezervoar automobila i drugih vozila i nikada se ne meža sa gorivom! Toči se uglavnom pored mesta gde se toči dizel gorivo ili ispod haube. Gotovo uvek je čep plave boje. AdBlue® rastvor je neophodan za funkcionisanje SCR sistema vozila(Selective Catalytic Reduction).

Šta je SCR?

SCR(Selective Catalytic Reduction) je sistem namenjen smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova dizel motora, konkretno azotnih oksida NOx. Sastoji se od posebnog rezervoara, pumpe, kontrolne jedinice i dizne za doziranje. Pored navedenog, vozilo ima i poseban katalizator u sklopu izduvnog sistema. Kod proizvođača putničkih vozila primenjivan je uglavnom od 2014. godine. Prvi motori sa ovim sistemom uglavnom su imali obeležje sa "BLUE", kao BlueHDI, Blue DCi ili BlueTec.

Kako funkcioniše SCR?

Posebna kontrolna jedinica DCU(Dosing Control Unit) kontroliše način i količinu ubrizgavanja DEF-a u izduvni sistem. Vozilo mora da ima dovoljnu količinu DEF-a(AdBlue®) u posebnom rezervoaru da bi sistem funkcionisao. Obzirom da je rezervoar uglavnom male zapremine, potrebno je DEF(AdBlue®) dopunjavati svakih nekoliko hiljada kilometara. DEF se ubrizgava u vrele izduve gasove neposredno ispred katalizatora. Ovo dovodi do više hemisjkih rekacija koje kada se obave dovode do smanjenja količine štetnih azotnih oksida i u atmosferu se ispušta azot i vodena para umesto štetnih azotnih oksida. Kada je ispravan SCR sistem je veoma efikasano obavlja ovaj zadatak. U kojoj meri je uspešna redukcija NOx-a brine istoimeni NOx senzor.

Koji je vek upotrebe SCR-a?

Vek upotrebe je neograničen. Bar je tako u teoriji ali u praksi kvarovi se često dešavaju. Mnogi proizvođači pokušavaju da maksimalo uštede u toku proizvodnje komponenti, a to kasnije stvara probleme u toku eksploatacije. 99% kvarova na SCR-u nastaje usled ugradnje nekvalitetnih komponenti. Najčešći kvarovi su na NOx senzoru, pumpi, dozeru. Interesantno je da gotovo da nema kvara koji je ispod 500€, što je veoma frustrijuće za vlasnike ovih vozila. Da stvar bude gora, od COVID krize pa na ovamo, postalo je uobičajeno da se na deo čeka nekoliko meseci. U praksi to znači da ako vam se pokvari NOx senzor, koji pored toga što košta čitavo bogatstvo, isti morate da čekate nekoliko meseci. A dok čekate, vozilo ne možete da vozite!

AKO SE NA SCR SISTEMU POJAVI BILO KAKAV KVAR ILI NEDOSTAJE ADBLUE-A, VAŠ AUTOMOBIL ĆE VAS OBAVESTITI O TOME JOŠ KOLIKO KILOMETARA MOŽETE DA VOZITE. KADA KILOMETRI DOĐU DO NULE, VIŠE NEĆETE MOĆI DA STARTUJETE MOTOR!

SCR Refil

Koji su najčešći kvarovi SCR-a?

Najčešći kvar kod SCR sistema je NOx senzor. Šta konkretno izazove kvar senzora nismo upoznati, znamo samo da košta uvek preko 500€. I da su garancije uglavnom one najkraće koje mogu da se daju (6 meseci). AdBlue® može da se kristalizuje ako se vozilo ne vozi dugo, to može da izazove razne kvarove od pumpe do dizne za ubrizgavanje. Često se kvari i instalacija koja je uvek od posebne plastike, zato što je AdBlue® korozivan i prema nekim vrstama plastike. Sve u svemu, nema nekih pravila, kod pojedinih modela kvarovi su veoma česti a ima i model gde se kvarovi gotovo nikada ne događaju.

Koji su simptomi kvara SCR-a

Kada SCR sistem ima bilo kakav kvar, na tabli ćete dobiti upozorenje da problem postoji i da morate u servis za određeni broj kilometara. Brojač kilometara se aktivira i odbrojava, ako budete ignorisali kvar a brojač dođe na 0km, motor više nećete moći da startujete. Ovo je jako bitno da zapamtite kako ne biste došli u situaciju da ne možete da pokrenete motor.

Kako se rešavaju kvarovi SCR-a?

Na ovo pitanje postoji mnoštvo odgovora, najprecizniji bi bio "u servisu". Dakle, ovaj deo treba da prepustite profesionalcima u koje naravno imate poverenja. Obzirom da je sam sistem veoma efikasan u smanjenju otrovnih azotnih oksida NOx, savsesno bi bilo da kvar popravite. Stvar se kod SCR-a dodatno komlikuje time što delova za popravku gotovo da nema van mreže ovlašćenih servisa. Što popravku značajno poskupljuje. A poseban problem posednjih godina je kašnjenje u isporuci delova. Pa i kad aimate dobru volju i novac da platite popravku 1000 ili više eura, morate na to da čekate nekada i 6 meseci.

Naš servis nudi samo jednu mogućnost za rešavanja problema SCR-a:

  • SCR isključivnje – trajno rešenje

Druge mogućnosti nam u ovom trenutku nisu dostupne.

IMAMO DUGOGODIŠNJE ISKUSTVO U REŠAVANJU PROBLEMA SA SCR SISTEMOM. I U MOGUĆNOSTI SMO DA REŠIMO SCR PROBLEM I NA NAJNOVIJIM VOZILIMA PROZVEDENIM U TEKUĆOJ GODINI

Da li je isključivanje SCR-a štetno?

Po okolinu da, po motor apsolutno ne. Kao što smo već naveli SCR sistem je jedan efikasan sistem za smanjenje emisije azotnih oksida i kao takav trebalo bi ga po svaku cenu sačuvati na vozilu. Međutim kvalitet izrade je veoma često loš, što dovodi do skupocenih kvarova koje proizvođač želi da svali na vozače. I to je jedan od glavnih razloga što se ovaj sistem gasi. SCR sistem nema nikakve veze sa performansama, radom motora... Ima samo jednu jedinu ulogu a to je ekološka. Pa tako nema nikakve bojazni da gašenje može izazvati bilo kakve probleme u radu motora. Sve što SCR sistem obavlja, dešava se u aspuhu, odnosno u obradi izduvnih gasova.

Želite da trajno rešite SCR problem?

Ispunite formular ispod i ubrzo ćemo vam odgovoriti.