Klima servis

Šta je klima servis?

Klima servis je postupak redovnog održavanja klima sistema na putničkim i lakim teretnim vozilima.

Na koliko se radi klima servis?

Klima u automobilu je nešto bez čega više ne možemo da zamislimo vožnju. Međutim održavanja klime se setimo uglavnom u letnjem periodu kada osetimo da klima više ne hladi kako treba. Takav odnos prema klima sistemu je pogrešan. Klima sistemi zahtevaju održavanje kao i svi ostali sistemi na vozilu, a neredovan servis uglavnom vodi ka skupim popravkama. Jedna od zabluda je da se redovnim servisiranjem samo dopunjava freon(rashladno sredstvo), i da to treba da se radi tek kada freon “iscuri”, odnosno klima oslabi. To nije tačno! Redovnim servisom se menja ulje u sistemu koje se u radu prlja, a služi tome da olakša rad kompresoru. Nedovoljna količina rashladnog sredstva, zapljano ulje, vlaga… dovode do problema u radu kompresora, koji je ujedno i najskuplji deo sistema. Takođe u toku jedne godine u proseku dođe do gubitka 3-8% freona. A nedostatak freona dovodi do toga da se kompresor više opterećuje kako bi postigao adekvatno hlađenje. Samim tim se više haba, što na kraju dovodi do ozbiljnijih oštećenja. Iz tog razloga preporučeni period servisiranja klima uređaja za vozila mlađa od 5 godina je svake dve godine. Dok je za starija vozila preporuka da se servis radi svake godine.

Jedna od zabluda je da se redovnim servisiranjem samo dopunjava freon(rashladno sredstvo), i da to treba da se radi tek kada freon “iscuri”, odnosno klima oslabi. To nije tačno! Redovnim servisom se menja ulje u sistemu koje se u radu prlja, a služi tome da olakša rad kompresoru.

SCT Klima Service

Šta obavezno podrazumeva klima servis u naše servisu?

Naješća pitanja:

  • Vakumiranje sistema i samim tim testiranje na curenje
  • Punjenje sistema adekvatnim rashladnim sredstvom
  • Punjenje sistema adekvatnim uljem
  • Testirenje kompresora
  • Testirenje hlađenja u vozilu

U slučaju neispravnosti nekog dela klima sistema u mogućnosti smo da izvršimo popravku kvara!

u mogućnosti smo da konvertujemo vaš klima sistem sa R1234yf na R134a gas

ZAKAŽITE TERMIN ODMAH

Nakon slanja zahteva, neko će vas kontaktirati i potvrdićemo Vaš termin ako je slobodan ili Vas obavestiti o drugim slobodnim terminima.