Klima servis

Šta je klima servis?

Klima servis je postupak redovnog održavanja klima sistema na putničkim i lakim teretnim vozilima. Redovno servisiranje vrši se kako bi sistem nesmetano funkcionisao tokom dugogodišnje eksploatacije. Izbegavanje klima servisa kratkoročno donosi uštedu, međutim dugoročno može dovesti do skupih popravki.

Na koliko se radi klima servis?

Klima u automobilu je nešto bez čega više ne možemo da zamislimo vožnju. Međutim održavanja klime se setimo uglavnom u letnjem periodu kada osetimo da klima više ne hladi kako treba. Takav odnos prema klima sistemu je pogrešan. Klima sistemi zahtevaju održavanje kao i svi ostali sistemi na vozilu, a neredovan servis uglavnom vodi ka skupim popravkama. Jedna od zabluda je da se redovnim servisiranjem samo dopunjava freon(rashladno sredstvo), i da to treba da se radi tek kada freon “iscuri”, odnosno klima oslabi. To nije tačno! Redovnim servisom se menja ulje u sistemu koje se u radu prlja, a služi tome da olakša rad kompresoru. Nedovoljna količina rashladnog sredstva, zapljano ulje, vlaga… dovode do problema u radu kompresora, koji je ujedno i najskuplji deo sistema. Takođe u toku jedne godine u proseku dođe do gubitka 3-8% freona. A nedostatak freona dovodi do toga da se kompresor više opterećuje kako bi postigao adekvatno hlađenje. Samim tim se više haba, što na kraju dovodi do ozbiljnijih oštećenja. Iz tog razloga preporučeni period servisiranja klima uređaja za vozila mlađa od 5 godina je svake dve godine. Dok je za starija vozila preporuka da se servis radi svake godine.

Koje vrste gasa/freona se koriste?

Do 2000. godine retka su bila vozila koja su uopšte imala klima sisteme i uglavnom su to bili premium modeli. U to vreme koristio se R12 freon koji je imao jako dobre karakteristike. Međutim ako dospe u atmosferu potrebno je više stotina godina da se raspadne. A u međuvremenu izaziva globalno zagrevanje, kisele kiše... Iz tog razloga je izbačen iz upotrebe. Mi u našem servisu ne koristimo ovaj gas. Pa samim tim nemamo mogućnost servisiranja vozila sa ovim gasom. 𝗥𝟭𝟯𝟰𝗮 je freon gas koji je nasledio stari 𝗥𝟭𝟮. Njegovo razlaganje u atmosferi traje desetak godina, što je u to vreme bilo prihvatljivo. Međutim od 2000 pa na ovamo je postalo nezamislivo da vozilo nema klimu, što je dodatno povećalo upotrebu ovog gasa pa je i tih desetak godina razlaganja postalo previše sa ekološkog aspekta. Iz tog razloga su neki proizvođači započeli korišćenje ekološki prihvatljivijeg gasa 𝗥𝟭𝟮𝟯𝟰𝘆𝗳. Pa se tako u paralelnoj upotrebi kosriste 𝗥𝟭𝟯𝟰𝗮 i 𝗥𝟭𝟮𝟯𝟰𝘆𝗳 od 2011. pa sve do 2017. "Stari" gas 𝗥𝟭𝟯𝟰𝗮 je i dalje kod nas najčešći gas u upotrebi obzirom da nam je prosečna starost vozila preko 15 godina. "Novi" gas/freon 𝗥𝟭𝟮𝟯𝟰𝘆𝗳 je u upotrebi u svim vozilima od 2017. godine. Takođe najčešći gas u retkim električnim i hibridnim vozilima proizvedenim pre 2017. godine. 𝗥𝟭𝟮𝟯𝟰𝘆𝗳 je potpuno bezbedano po životnu sredinu, u slučaju curenja veoma brzo se u potpunosti razlaže. Zapravo potrebno mu je desetak dana naspram desetak godina koliko je bilo potrebno gasu 𝗥𝟭𝟯𝟰𝗮. Međutim ima nedostatke sa aspekta bezbednosti. 𝗥𝟭𝟮𝟯𝟰𝘆𝗳 je zapaljiv gas što nije bio slučaj sa prethodna dva pomenuta gasa. 𝗥𝟭𝟮𝟯𝟰𝘆𝗳 u slučaju curenja prilikom recimo saobraćajnog udesa može vema lako da se zapali ako dođe u kontakt sa vrelim površinama. Naš servis ima dve serisne stanice renomiranog Italijanskog proizvođača 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗼, jednu za 𝗥𝟭𝟯𝟰𝗮 i drugu za 𝗥𝟭𝟮𝟯𝟰𝘆𝗳. Tako da smo u mogućnosti da servisiramo klima sisteme na svim 𝗜𝗖𝗘, 𝗕𝗘𝗩 i 𝗣𝗛𝗘𝗩 vozilima proizvedenim posle 2000. godine.

Jedna od zabluda je da se redovnim servisiranjem samo dopunjava freon(rashladno sredstvo), i da to treba da se radi tek kada freon “iscuri”, odnosno klima oslabi. To nije tačno! Redovnim servisom se menja ulje u sistemu koje se u radu prlja, a služi tome da olakša rad kompresoru.

SCT Klima Service

Šta obavezno podrazumeva klima servis u naše servisu?

  • Vakumiranje sistema i samim tim testiranje na curenje
  • Punjenje sistema adekvatnim rashladnim sredstvom
  • Punjenje sistema adekvatnim uljem
  • Testirenje kompresora
  • Testirenje hlađenja u vozilu

U slučaju neispravnosti nekog dela klima sistema u mogućnosti smo da izvršimo popravku kvara!

u mogućnosti smo da servisiramo putnička i laka komercijalna vozila sa sistemom R134a i R1234yf. Kao i da konvertujemo vaš klima sistem sa R1234yf na R134a gas

zakazivanje termina

Termine za klima servis ne zakazujemo iz prostog razloga što veliki broj klijenata ne poštuje zakazane termine. To dovodi do velikog praznog hoda i problema sa organizacijom. Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na sledeće načine: